Vissza a kezdőlapra !  Mondeo balesetek, törések, crash, accident.     Kettő null ide ...

 

 

 

 

Talán emlékeztek, volt már hasonló töréstesztünk ;-(  Így már kettő nullára vezet a Mondeo a beton villanyoszlopokkal szembe vívott ütközetben. Ez az eset a pécsváradi úton, a város határának közelében, egy elágazás előtt történt  2004. december 27.-én. Az autóban hárman utaztak, köztük két gyermek, a balesetet könnyebb sérülésekkel megúszták. Mintha az utas oldali légzsák kinyílt volna.

 

A beleset egy enyhe ívű balos kanyarból kijövet történt, egy jobbra menő elsőbbség adásra kötelezett elágazás előtt. Valószínűleg a vizes burkolat is közrejátszott a kisodródásban. Szerencsétlenül, pont az oszlopnak. Bár pontos információnk nincsen a baleset okáról. Nézzétek meg az oszlop betonja teljesen lemállott a betonacélról.

 

 

 

 

Biztos, hogy sokat számított az eredeti lökhárítóban lévő a hab, ami ott sárgálik középen. Elég, ha a teljesen rugalmatlan ütközésből részleges rugalmas ütközést eredményez, ezzel elősegítve az erők felforgácsolását- elvezetését. A kapcsolószekrényből csak mutató maradt. Szerencse, hogy nem történt szikra és annak hatására tűz a kocsiban.

 

A keréknyomokból ítélve már eléggé korán kisodródott és egyenesen tartott az oszlop felé. ABS nem volt? Nem lehetett korrigálni? Csak az ütközés hatására dobta be a fenekét az útra, ahogy a jobb eleje elakadt. Nagy szerencse, hogy az oszlop a kocsi mellé dőlt el és nem rá. Vajon miért nyitották ki a tanksapkát? Vagy az ütközéshatására nyílt ki?

 

 

 

 

Ajánlom intelmül minden nyári gumival közlekedő Mondeosnak, hogy ezen a kocsin négy jó állapotú téli gumi volt. Nekik mennyi esélyük lett volna? Persze, ők kihagyták volna az oszlopot, mert már rég az árokba lettek volna. A jobb első kerék lapos, valószínűleg az ütközés hatására eresztett le. A kábelek úgy szakadtak el egy ponton, mintha elvágták volna őket.

 

A jobb első kerék felfüggesztése kissé hátra tolódott.

A motorháztető masszívan védte a motorteret. Gyűrődött, de nem szakadt le és nem veszélyeztette az utasokat.

 

 

 

Ezt a Mondit szerették! Meg is védte a tulajdonosát és családját.

Mire alapozom mindezt? Egy V6-ost szerelemből vesz általában az ember, nem kifejezetten családi autó ;-))) Megadta neki a négy téli gumit. Igaz a lemezfelnije a könnyűfém felnire való anyákkal volt felfogatva. De csak azért, mert még nem találkoztunk ;-)))

v050101    

 

Fiatalos lehet a tulaj, mert az ablakokat lehúzva használta sokszor a kocsit. Pedig biztos vagyok benne, hogy klímás a Mondija. Persze gondoskodó is volt, hogy a gyerekeket ne bántsa a huzat, felrakott előre két szélterelőt az ablakokra. Szép autó, biztosan rendbe hozzák.

Mindent összevetve szerencsés kimenetelű volt a baleset, de ezt már a Mondeo megvételével megalapozták ;-)))

                   Üdv                        ND

 Fotó: Illés József (Pécsi tűzoltóság)         Hír a  www.langlovagok.hu  -n  keresztül vált elérhetővé.                            Mondeo balesetek, törések, crash, accident.