Vissza a kezdőlapra !  Mondeo balesetek, törések, crash, accident.  Hideg reggelen ...

írta: ND                         

A baleset a következőképpen történt ( a tulajdonos tollából ) :

"2004. december végén feleségem munkába ment. Egy aszfaltozott kétsávos úton a szembe jövő autó (Mazda 626) kikerült egy az út szélén álló autót, nem adta meg az elsőbbséget és a csúszós, részben jeges úton megpördült és frontálisan nekicsapódott a Mondeonak.

A Mondeo bal elejét kapta el a Mazda bal eleje. Az eredmény a képeken látható. Feleségem kék foltokkal és nagy ijedtséggel úszta meg az ütközést. A légzsákok korrektül nyíltak. Megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg volt benn működőképes légzsák. A másik autóban levő vezető ráesett a kormányra, ami frankón elhajlott és eltörte a bokáját.

A váltót valószínűleg szétverte az ütés, mert nem lehet üresbe rakni. Állítólag 60 km/h körüli sebességgel történt az ütközés, de pontosan persze nem lehet tudni."

 

 

Azért érdekes lenne látni, hogy a Mazda milyen alakot öltött a találkozó után. Még a szélvédő is egyben van, egy kis repedés keletkezett rajta csak !!

 

Felhívnám a figyelmedet, hogy a bal B oszlopnál a tető meggyűrődött a hatalmas ütés hatására, az ajtó felett. A vezető körüli rész, mintegy kalitka működött, védve a benne ülő vezetőt.

 

 

 

 

A motorház sarka becsúszott az oldallemez alá és annak továbbította az energiát. Görbült is rendesen. A vezető oldali ajtó kimerevítette e védőzónát és beszorult a keretbe, nem is nyítható. A jobb oldal lemez ajtó felöli vége teljesen elszabadult.

 

 A kép szépen mutatja, hogy a motorháztető, hol van kikönnyítve, ott hajlik meg mindig, hogy védő falat emeljen az utasok elé. Figyeld meg, hogy a felni elölről kapta az ütést a belső felére és még így is deformálódott a külső íve az ütközéskor.

 

 

 

 

Látható, hogy mennyire gyűrődött meg a tető, miközben a csomagtartó vasa mintegy kimerevítette a tetőt. Ilyet eddig Mondeon nem láttam, persze az ütközés speciális helyzete hozta elő ezt.

 

Amikor a bölcső felfogta az ütést, a motortér mintegy téglatest élei mentén tekeredett, elnyelve az ütközés energiáját. A akkumulátort fogta a rögzítése és csillapította a mozgását a rezonátor cső. Biztos, hogy nem gondoltak rá a tervezéskor, hogy még az akkut is csillapítja majd ;-)))

 

 

 

 

A légzsákok szépen kinyíltak, mint a hóvirág. Igaz lógatják is búsan a fejüket ;-( De megvédték a vezetőt !

 

Ilyenkor látni, hogy milyen jó, ha nem spórolják ki az anyagot az oldal lemezből. Nyeli az energiát, mint kacsa a nokedlit ;-)))

 

 

 

 

Ilyenkor jó a nyeklő - nyakló műanyag belső borítás, ami rugalmasan mozdul el és az éles alkatrészektől elválasztja a vezető testét.

 

Ebből látni, hogy a futómű milyen erős. A lengőkar fogja a kereket ezerrel. ;-) A többi alkatrész meghajolt az erőszak előtt ;-(

 

 

 

Biztosítóval való esetünk:

A baleset december végén történt. A kárfelvétel 1 héten belül megvolt és pár héten belül megkaptuk a biztosító ajánlatát. Szívességi kárrendezést kértem, mert nem volt ismert a másik fél biztosítója. 6 hét alatt lett meg a rendőrségi határozat. (február eleje). Ezt kellett volna elküldeni a biztosítóhoz, de volt benne pontatlanság, emiatt csúszott az ügy. Február végén adtuk le a határozatot biztosítómnál. Március közepén kaptunk egy levelet, hogy átküldték a balesetet okozó fél biztosítójához a papírokat. Április közepén kaptunk még egy levelet az én biztosítómtól, hogy a baleset idején a másik biztosító előzetes tájékoztatása ellenére mégsem ott volt biztosítva az autó, így elküldték egy harmadik biztosítóhoz a papírokat. Most itt tartunk, de már nagyon fárasztó, hogy egy autó kiesett és így kell mindent megoldanunk.

 

A feleségem véleménye:

A Mondeoban biztonságban érezte magát. a légzsákok nagyon pontosan nyiltak, nem volt kemény az ütközés a légzsákkal, arca nem lilult be. Ebben biztos az is benne volt, hogy jól volt beállítva az ülés. Tulajdonképpen olyan gyorsan történtek az események, hogy csak azt vette észre, hogy fehér por száll az autóban, ami a légzsákok nyitásakor szabadult ki. Egy dolog lepte meg, hogy az ütközés után zárva voltak az ajtók. Valószínűleg a könyökével hozzá érhetett az ajtónyitóhoz. Lényeg a lényeg: a Mondeo ad egy bizonyos biztonságérzetet, ami nagyon fontos, hogy az ember nyugodtan  tudjon útra kelni.

v050420

 

Mondeo Estate forever!