Vissza a kezdőlapra !  Szereld magad és a Sufni tuning     Kilincs világítás

írta: ND                          

A Ghia felszereltségben  szerepel, de több friss Mondeo tulajdonos még a létezését sem gyanítja, mert az izzók még az előző tulajdonosnál évekkel ezelőtt kiégtek.

Nagyon macerás a cseréjük, gyakorlatilag le kell bontani az ajtó borítást, ezért célszerű  valamilyen másik munkához is igazítani ezt a tevékenységet, pl.: hangszóró csere ;-)))

Mi is ez? Van egy kis izzó mindegyik kilincs fülkében amik este megvilágítják a kilincset egy gyenge szórt fénnyel, elősegítve a kiszállást. Ez esetben az utasunk nem bontja le a kocsi borítását négy körömmel kilincskeresés címén ;-)))

Mivel "mi" zöldben utazzunk, így nálunk a kilincsvilágítások is zöldek. (lábtér is és még más is ;-)))

 

 

Kilincs fülke ablakának festése

Egy kicsit előre szaladok. Ezt a megoldást javaslom a lehetőségek közül, ha egy kis színt akarsz bevinni a kocsiba ;-)))

A képen a kilincs fülkét láthatod kibontott állapotban, azt a zöld szinű kis műanyagot már én festettem be. Az a kis ablak, ami arról árulkodik, hogy lenne itt világítás, ha jó lenne az izzód.

Lehetett volna zöld izzót is beletenni, mint ahogyan csináltam is, de a cserélhetősége végett célravezetőbb ezt az ablakot festeni zöldre a lámpa felöl.

 

Killincsfészek ablak festése

Itt a kilincs fészekben felül látsz még egy zöldes lapocskát.

Ezt egy előző próba során festettem be, de ez túl közel van az izzóhoz, javaslom ezt felejtsd el, vedd ki és rakd el biztos helyre.

Logikus lenne, ha erről elérhető lenne a kiégett izzó és így cserélhető lenne. Mint mondottam logikus lenne ;-(((

De mint annyi minden, a Mondeonál nem sikerült ez sem így ;-(((

 

 

 

 

 

 

Izzó festése közvetlenül

Egy kis régi autózománc és pár csipesz segítségével megoldható ez a művelet. Nem javaslom, mert vagy több izzót kell előre tartalékként befesteni, vagy pepecselni kell legközelebb is ;-(     A killincsbe 12 V, 1,2W, foglalat nélküli,  5301 W2 x 4,6d  izzók kellenek, mint a lenti képen.

 

 

Az izzót oldalról tudjuk foglalatostul kihúzni az ablakvezérlő kapcsolók helyén keresztül, nem vállalom a leírását, matatni kell ott egy kicsit ;-)))

Sok kocsiban meg van ennek a vezetékezése. Lehet, hogy csak az izzót kell beleraknunk. Nézzük meg, hogy van-e kis ablak a kilincsfülkéink tetején? Ha van, akkor foglalatban, kiégett izzóban ,vezetékben reménykedhetünk.

 

v050113

 

 Ha nincs akkor se keseregjünk, mert akkor egy LED beépítésével ugyanezt a hatást tudjuk elérni. Az új vezetékeket a műszerfal világítására tudjuk legegyszerűbben rákötni (30-as bizti a vezető lábánál lévő táblán)

A LED-ek elé előtét ellenállást tegyünk, a kívánt fényerőre méretezve, a számításkor ne feledkezzünk meg, hogy nem 12 V-tal hanem 14 V-tal számoljunk a generátor végett (pl.: 1,5 KOhm-tól indulhatunk a probálkozásba, hogy milyen gyenge fényt akarunk)

      Üdv                  ND                                    Szereld magad és a Sufni tuning