Vissza a kezdőlapra !  Szereld magad és a Sufni tuning     Mk2 fényszóró belső tisztítása

írta:   TáDé                    

Sajnos az Mk2es Mondeok is elkezdtek korosodni, ennek egyik bizonyítéka a matt, koszos fényszórók. Habár sokan nem tudják, de szét lehet őket szedni egy alapos tisztogatásra...

A probléma nem csak esztétikai, hanem biztonsági is! Tisztább felület révén, tisztább vetített képet kapunk, ami jobb láthatást eredményez, melynek révén csökken a kockázata egy balesetnek, vagy hogy egy új lököst kelljen vásárolni egy kóbor cicus végett.

Mire van szükségünk hozzá?

- A fényszóró kivételéhez egy T30-as Torx csavarhúzóra, ha lehetőségünk van racsnikészletből összerakni egy hosszú szárú verziót, az a legcélravezetőbb.

- Egyenes csavarhúzó, egy közepes és egy emberesebb.

- Konyhai papírtörlő, lehetőség szerint valami jobb fajta, puha.

- Üvegtisztító folyadék (ez se a gazdaságosabbik legyen).

 

 

 

 

 

Kezdjünk neki.

Motorháztető fel, a hűtődíszrácsot a 2 szélén 2 csavar tartja, ezeket kitekerjük, füleket kiakasztjuk, félrerakjuk a zsákmányolt alkatrészt. A fényszóró 3 ponton van rögzítve, a külső szélén fenn, a belső sarkán a zárhídhoz, és egy csavart elrejtettek a motortérben lenn, ezt elég meglazítani, mert a villás konzolt már így is le tudjuk húzni róla.

A külső oldalon az irányjelzőt vegyük ki, a foglalata bajonett rendszerű, fordítsuk el abba az irányba amerre enged és húzzuk ki. Így már jobban kifordíthatjuk a lámpát és hozzáférünk a főcsatlakozóhoz. Voila, megszereztük a fényszórót.

Az izzókat vegyük ki a balesetek elkerülése végett, hiszen az izzóra kerülő szennyeződés a fényforrás közeli halálát jelenti. Vagyis kézzel ne fogjuk meg az üveg részeiket!

 

 

 

Magát a búrát kell eltávolítanunk a tisztításhoz, ezt fémpatentek és némi tömítőanyag tartja a helyén. A közepes méretű egyenes csavarhúzóval egy közepes erősségű pattintással a fémpatent megadja magát, de ne engedjük elrepülni. Fényszórónként 5 darabot kell megtaláljunk ezekből. :-)

A fényszóró tetején lévő gumi díszcsík 3 füllel rögzül, ezeket óvatos húzó mozdulatokkal oldhatjuk.

Már nem tartja a búrát semmi, csak a tömítés, ami szobahőmérsékleten könnyen megadja magát, ragadós nyúlós masszáról van szó, ami kis húzóerőnek is enged.

A nagyobb méretű csavarhúzóval (sárga jel) a belső ívnél kezdjünk (piros jel). Bedöfjük a csavarhúzót az illesztéshez, és a lassú, óvatos feszegetésnek engedni fog a ragasztó. Ha a belső ív elengedett, ugyanilyen lassú, óvatos mozdulattal, de már puszta kézzel a búra felnyitható a háztól.

Ha ezzel megvagyunk, gyakorlatilag a neheze megvan.

 

 

 

 

 

Egy puha konyhai törlőronggyal és az üvegtisztítóval a búrát alaposan, a foncsort pedig nagyon óvatosan megtisztítjuk.

Figyelem! A foncsor egy nagyon vékony és sérülékeny dolog!

Nőiesen, lágyan, könnyedén maszírozzuk, dörzsölésnek, kapkodásnak könnyen új lámpa vásárlás lehet a vége!

Ha minden csillog, össze kell rakjuk a lámpát. A búrát tegyük a helyére, picit nyomjuk rá a házára, patenteket vissza, gumidíszcsíkot vissza, izzókat vissza, lámpát az autóra vissza, hűtődíszrácsot vissza. Ezek után csak az irígykedő pillantásokat és gratulációkat kell átvennünk.

Jó szórakozást és éles látást!                   TáDé

   

v090328                                            Szereld magad és a Sufni tuning