Vissza a kezdőlapra !  Szereld magad és a Sufni tuning     Napvédő a kombi hátsó ablakára

           írta: Kakukk                       

Az ötlet természetesen használható az egyéb kiadásokon is, legfeljebb a megfelelő méret és a rögzítés megoldása lehet eltérő…

Az igazat megvallva a Mondi vásárlásakor nekem már benne volt ez a napvédő.

Rendkívül hasznosnak bizonyulhat nem csak a nyári napsütésben, hanem este-éjszaka is a xenonnal „fácánozó” sofőrtársak ellen és a saját szemünk épségének érdekében.

A roló beszerezhető pl. a Homasitánál (www.homasita.hu) 3000 Ft alatti áron. Az MK1 kombihoz való ajánlott méret: maximum 85 cm felső szélesség (ennél több már a csomagtérajtó csukásakor akadna), 105 cm alsó szélesség (a „tárlóhenger” nem feküdne föl rendesen hosszabb esetén), és minimum 50 cm hosszúság kihúzott állapotban.

 

 

Van trapéz alakú is, az enyém nem az.

Válassz ízlésed és pénztárcád szerint… :)))

A fenti képen némi szellemképpel kombinálva láthatod a felhúzott rolót belülről. Ugyanezt láthatod bekapcsolt belső fénynél, hogy milyen átláthatóságot biztosít fény viszonyok tekintetében.

 

 

A beszerelés egyáltalán nem vészes, kis körültekintéssel 10 perc alatt bárki meg tudja csinálni. A leírás alapján alulról-felfele kihúzható lesz. Ez logikusnak is tűnik, hiszen az ablak fölé a „tárlóhengert” elég nehézkes lenne rögzíteni.

Első lépésként tehát ajánlott a felső részre kimérni a rögzitő kampók helyét, és beszerelni azokat. A kampó az ablak felől fogjon, különben megette a fene az egészet; illetve minél beljebb a műanyagon – hiszen a hátsó ablak trapéz alakú, és így jóval nagyobb területen árnyékol… :))))))

Én lustaságból használtam az elektromos csavarnyúzót; normál csillagfejű kéziszerszámmal sem kíván hosszas edzőtermi előkészületeket. :)))

 

 

 

Második lépésként az alsó rögzítést kell bejelölnünk. Ezt legegyszerűbben a napvédő felső akasztóinak helyére illesztésével, és kellő hosszúságú kihúzásával teheted meg.

Tehát jelöld be az egyik oldalt figyelve arra, hogy legyen pár centi ráhagyás az ablak alatt; a képen láthatóan nekem közvetlen az ablaktörlőmotort takaró műanyag alá került.

Ezt az oldalt „lazán” rögzíted, majd a kihúzott napvédő feszességére ügyelve jelöld be a másik oldalt is, és rögzítsd be a csavarral.

Ha minden jó és szép, akkor az összes csavart óvatosan húzd meg, és máris kész vagy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIVONAT A KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTŐBŐL

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990 (IV. 12.) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: MR) - többek között - meghatározza ….. a közlekedés többi résztvevője számára biztosítandó átlátás műszaki feltételeit.

A közúti járművek hatósági műszaki ellenőrzési eljárásában kialakítandó egységes követelmények, valamint erről a gépkocsi üzemeltetők tájékoztatása érdekében a hivatkozott jogszabály egyes előírásainak egységes értelmezéséről - megerősítve a 8001/1984. (Közl. Ért. 9.) KM tájékoztatót - az alábbiakat tesszük közzé.

A személygépkocsin hosszirányba történő átlátást biztosító ablak (hátsó ablak) átláthatóságát utólag csökkentő eszközök alkalmaz- hatóságára. (MR. 97. §). A jogszabály (MR.) 3.§-ában a közlekedés biztonságát lényegesen befolyásoló elvet rögzít, amikor kimondja, hogy a forgalomban lévő jármű kialakítását, felszereltségét és tulajdonságait csak a közlekedésbiztonság és környezetvédelmi jellemzők rontása nélkül szabad megváltoztatni.

Az időszakos vizsgálat során minden gépjármű esetében ellenőrzendő a járművezető kilátására előírt feltételek teljesülése - az ENSZ-EGB 43. számú Előírása alapján - a következő követelmények szerint esetünkben: - a személygépkocsikon való átláthatóságot biztosító hátsó ablak fényáteresztő képessége legalább 70% értékű kell legyen.

 Ellenőrzendő a személygépkocsi belsejébe felszerelt függöny, roló, reluxa vagy más napellenző készülék. Ezen eszközök alkalmazása a gépkocsin akkor engedhető meg, ha ezeket az elindulás előtt nyitható állapotba lehet helyezni, illetőleg ha a személygépkocsin való átláthatóságot nem akadályozza meg, hanem csak csekély mértékben korlátozza (pl. vízszintesen elhelyezkedő napvédő lamellák esetében).

 

Jó szerelgetést annak, aki belevág… :))))                         Kakukk

 

 

 

 

 v050117                       szerkesztette: ND        Szereld magad és a Sufni tuning