Vissza a kezdőlapra !  Szereld magad és a Sufni tuning      A vadriasztó sípok hasznossága

 írta: ND                        

 

Anno egy két tonnás terepjáróval voltam, amikor kiállt az útra egy hasonló röfi. Házi disznóhoz viszonyítva 120 kg súlyú lehetett, csak magasabb. Helyzetjelző lámpáig lekapcsoltam minden fényt, motor alapjáratra, kuplung kinyomva, másik sávba áttértem, 20 km/h-val próbáltam elgurulni mellette. Kettő méterről nekiugrott a kocsi jobb elejének!!! Szerencsére a lökhárító még fém volt és a kocsi első árokszöge is nagy volt, így ledöntöttem, két jobb oldali kerékkel átgurultam rajta. Persze ez 40 cm-es ugrásokat jelentett nekem a kocsiban. A poén, hogy még ezek után volt ereje elmenni. Az úton követtem a vérnyomokat, de tanulván Zrínyink végzetéből az árok és az utána lévő csalitosba már nem kíváncsiskodtam..

Egyszer a 8-as úton Székesfehérvár belerületén átvágott előttem egy őz csorda. Szerencsére megtudtam állni még előttük. A sorban harmadik őz a túlsó sávban közlekedő emeletes buszt megrohamozta, pontosan a közepének nekiugrott. Talán nem tetszett neki az ezüst -  lila festés, vagy talán csak öngyilkos akart lenni. Eltört a gerince. A többiek a busz előtt - után sikeresen áttértek a másik erdőrészbe. Nagyon fontos ökölszabály, ahol az első őz kiugrik ott fog jönni a többi is, számíts rá nyugodtan.

A saját élmények és a több eset olvasata megnyitotta pénztárcámat egy bevásárló központba egy vadriasztó termék előtt. Gondoltam, támogatom pár száz forinttal a kínai importot. Gyorsuláskor hallható hangot ad ki 60 km/h felett. Vajon melyik vad fogja ezt meghallani 90 km/h mellett, amikor a TáDém kopácsol? Persze elvileg olyan ultrahangot ad ki, amit mi nem hallunk.  De tényleg kiadja?

Most már igazi mozdony lettem, már nem csak füstölök, induláskor már fütyülök is. Ráadásként tolatáskor zenélgetek is egy füttyös tolatólámpa izzóval, ami szintén hasonló kategóriájú „tuning”.

                                                                                          ND

 v040712

Megjelent egy újabb "csodafegyver". Ez a vadriasztó síp a gyártó állítása alapján már 400 méterre is hatásos. Szlogenje: " A vadriasztás önvédelem"  - ami találó reklám. Állítólag ultrahangon fűttyül. Citromhéja valami hasonlóval van felszerelve és az ő megfigyelése szerint kutya - macska reagál rá. Amíg léggyel el nem tömödik. Itt a nyár vége, ilyenkor az őzikék nagyon aktív nemi életet élnek, félénkségük lecsökken, előfordulási területük és a találkozások valószínűsége megnő. Vigyázzunk magunkra és a természet részét képező "vadakra".                 ND

v040908

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi képek és az idézet a www-lánglovagok.hu -ról származik. Az eset elgondolkodtató. Aki ezek után sem fut venni ilyen sípokat a lelkiismerete megnyugtatásul, annak lelke rá. De ha lehet, a röfivel való találkozás után ne elém pördüljön ki !!!

"Az Audi augusztus 20-án, éjfél előtt tíz perccel vaddisznóval ütközött, melynek közvetkeztében a jármű áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan karambolozott a szemből érkező Opellal. Mindkét autó vezetője súlyosan sérült, a vaddisznó pedig elpusztult."

Fotó: Nyikos György (Székesfehérvári tűzoltóság) www.langlovag.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sziasztok!

Tekintettel arra, hogy most ősszel is van vadászidény és a Mondeosok újra és újra levadászgatnak ezt-azt. Van aki egy macskával is beéri, van aki rókának mondja (mégis jobban hangzik, mind a szomszéd macskáját vallaná be ;-)  Tehát mint visszatérő téma megint előkerült a vadrisztó síp kérdésköre. Bár lefogadom, hogy jövőre is lesz egypár Mondeo törés ebből kifolyólag és megint napi téma lesz egy eset kapcsán majd.

Több kollégában felmerült a kérdés, ha ez egy ilyen primitív szerkezettel elkerülhető lenne, akkor miért nem széria felszerelése minden autónak, vagy legalább extraként rendelhető lenne egyes csúcs modellekhez? Volt aki gazdasági oldalról közelítette meg a választ. Ha nincs vadkár, akkor a gyártó elesik a vadbalesetek után fellépő karosszéria elemek kereslete által generált bevételtől. De mi lenne a helyzet, ha bent lenne ez a védelem és mégis bekövetkezne a találkozás? Jönne a pereskedés? Ki tudná megfizetni a jobb ügyvédet? Lássuk be, hogy ebbe a “sufni tuningba” nem érdekelt a gyártó. Nem bizonyítható a hatásfoka és mindig lesz “öngyilkos” hajlamú vad, aki nem úgy viselkedik, ahogy mi emberek elvárnánk tőlük.

De miért várjuk el mástól, hogy tegyen a védelműnk érdekében, ha mi a saját érdekünkbe nem vagyunk hajlandók tenni semmit? A védelemre szánt összeg, gyakorlatilag össze sem hasonlítható a kár értékével. A képen látható sípok 300-500 Ft / párja. Egy nagyobb sebességű találkozás kis dúvaddal, vagy kisebb sebesség, de nagyobb tömegű vad esetén a kár érték számai hasonlóak, csak mögötte ott van még az, hogy EZER Ft.

Egyszerűen nem értem, hogy van, aki már túl van az első ilyen élményén és győzködni kell, hogy tegyen már fel valamit. A másik meg fanyalog, hogy nem szép. Pedig csak akkor látszik, ha négykézláb téblábol a kocsi előtt.

Aztán rájöttem, hogy magam ellen beszélek, amikor győzködöm a kollegákat, erre az általam sem hitelesített tuningra. Hogy is értem ezt? Minnél több összetört Mondeo kerül a bontókba, annál olcsóbbak az alkatrészek, annál olcsóbb az enyém fenntartása. De aztán elgondolkoztam. Ha nem beszélem rá ezt a sok Mazsolát, akkor ezek mind a bontóból pótolják a törött elemeket, ami által hiányt generálnak, ami az árak emelkedését hozza magával. Ez nekem nem jó. Úgy, hogy mindenkin sípot akarok látni!!!! Gyerünk fellendíteni a kinai síp gyártást :-)))

v041013                                                                                                   Üdv                  ND                                                      Szereld magad és a Sufni tuning