Vissza a kezdőlapra !  Adatok és jellemzők a Mondeo-ról   Vésett vagy nem vésett üveg?

   írta:  ND                               

Az első kiadású MK I -ben a tompított és a fényszóró is H1 55W-os volt. Ennél a megoldásnál a fényszóró izzó előtt egy műanyag prizma volt, ami kialakította a szükséges fénysugár képet. Ez a lencseként funkcionáló műanyag a használat során pár év alatt besárgult és nagyon sok fényt elnyelt. Ennek javításaként kihozták azt a verziót, amikor a prizmarendszert az üveg belsejére vitték fel (mint minden más kocsinál). Több új tulajdonos találkozik ezzel, van akinek hiányzik a műanyaga és így hiányzik az is ami a szembejövő autósok elvakítását megakadályozná. Hát ezért villognak rád és nem az „új” Mondidhoz gratulálnak ;-))) A következő képen figyeld meg a „vésetlen” üveg mintáját, ekkor mögötte kellene lenni a sárga prizma lapnak. Ha nem találod, akkor (lehet, hogy kivette az előző tulaj) a felfogatási bemélyedéseket megtalálod az izzó előtt lent és fent is. Ilyen prizmát ne keressél már, cserélj vésett üvegre.

 

 

 

Az újabb gyártású üvegbe bele applikálták már a prizma funkcióját. Ezt a lenti képen megfigyelheted.

 

 

 

 

 

 

Ha úgy döntesz, hogy beruházol pár új üvegre nem fogod megbánni. Az év elején 6 eFt-ért vettem darabját, bár volt ahol már akkor 7,6-ért adták. Az enyémek kőfelverődésesek voltak és már alig láttam velük, nagy élmény volt utána. Bár addig, mivel nem láttam a kivilágítatlan kerékpárosokat, csak huss elmentem mellettük, most meg már igyekszem szabályosan kikerülni őket ;-))) Itt a két üvegtípus amire szükséged lesz. A papirok szélén rajta van a Made in UK csak levágtam a beillesztési képről. De ha valakit érdekel még a vonalkód is meg van ;-)))

 

 

 

 

Az új csomagban kapsz hozzá szép új tömítő gumit, ami elsőre hosszúnak tűnik, de ne vágjál le belőle. Ragaszd össze a két végét és gyömöszöld be a helyére majd. A kittben vannak új patentek is, ha sikerül a levételkor elszállókat összevadászni, akkor azokat a már kitágultakat használd. Időt és káromkodást spórolsz meg vele ;-)))

 

 

Nekem kezdőként gondot okozott, hogy milyen izzó is kell nekem? Ezért itt a két ominózus izzó képe és csatlakozója egymás mellett. Gondolom így már könnyebb lesz megkülönböztetni őket mindenkinek. Emlékeztetőül ajánlom, hogy a H7-nek két érintkezője van, míg a H1-esnek egy.

A burák kicserélése házilag elvégezhető, bár a lökhárító levétele pilóta vizsgás ha van klíma a kocsiban. Nehéz hozzáférni ahhoz a négy csavarhoz elől, oldalt csak bedugós rendszer fogja a lökhárítót. Először csak lazítsd meg a csavarokat, hátha nem tudod leszedni mind. Nehogy ott állj egy mozgásképtelen autóval. Maga a patentek levétele egyszerű, bár veszélyes, he elszállnak ;-))) A régi vésett üvegnek alul volt egy válla, ami segítette a felrakást, az újon ez nekem nem volt meg. A nagyobb mozgási lehetőséért vedd ki az indexeket, csak egy csavar tartja. Esetleg be is ruházhatsz újakba, 1,8 eFt volt a Cromaxnál per darab. Azt a módszert, hogy a lökhárítót lefeszíted nem javaslom, volt akinek elrepedt.

 

 

 

Hol érdeklődhetsz üveg után? Az üveg ára most a Cromaxnál is lement (www.cromax.hu), a Tajvani-t, Olasz-t 6,8  eFt-ért adják, a Fordot 12,5 eFt-ért adják. Az év elején nem volt ez az olcsóbb lehetőség még. Milyen az a Ford üveg? Nem tudom, de remélem, hogy ugyanaz az angol üveg, ami nekem hat ezerért lett.

Egyik beszerzési forrás BP. Bécsi út 296, tel.: 387-8277. Állítólag a tulaj is Mondeo-s, telefonon egyeztessél először. Előnye, hogy be is teszik az üveget esetleg. Hátránya, hogy a feszítős technológiával. Volt itt klubtag, akinek eltörött a lökhárítója a szerelés közben, ez méreg és plusz kiadás. Sajna nekem februárban 7,6-ért akarták adni darabját, így még telefonálgattam egy kicsit és a megspórolt 3,2-ből vettem egy LED-es pót-féklámpa kijelzőt ;-)))

Jómagam végül is a XIII. kerületben a Béke út 47-ben vettem (tel.: 350-7244). Ha jól emlékszem ők vidékre utánvétellel is foglalkoznak. Ide is telefonálj, mert egy nap a beszerzési idő.

Ha már rászánod magad a cserére, párba cseréld. Esztétika, munka, költség spórolás szempontjából. Amit meg nem akartál cserélni mehet vésztartalékba, vagy csere eszköznek, vagy csak odaajándékozod egy klubtagnak jótéteményként.

 

v040927

 

 Üdv             ND                                     Adatok és jellemzők a Mondeo-ról