Vissza a kezdőlapra !        Lábnál a biztonság

                                  írta:   AndrásM                   

 

A hőn szeretett járgányunk több egymástól független biztonsági berendezéssel van ellátva. Az egyik, talán keveset emlegetett az üzemanyag biztonsági kapcsoló. Ez a kapcsoló a sofőr bal lábánál található kárpitelem alatt bújik meg. Ezt csak a benzineseknek van ;-)

A feladata, hogy egy esetleges baleset esetén a megsérült üzemanyag vezetékből fröcskölő benzin okozta tűzveszélyt megszüntesse. Vagyis leállítja a naftaellátást amikor baj van.

A működése nem túl komplikált. Tartalmaz egy mechanikus ütésérzékelőt, ami baleset esetén megszakítja az üzemanyag szivattyú áramellátását.

Ezt azért fontos tudnunk, mert egy esetleges baleset után a kocsi nem fog beindulni. Egy ilyen esetben először ellenőrizzük az összes üzemanyag vezeték sértetlenségét és az összes csatlakozó tömítettségét. Ellenőrizzük, hogy nem folyik-e víz vagy olaj. Ha mindent rendben találunk, és úgy ítéljük, hogy a sérült autóval elindulunk, akkor a kioldódott biztonsági kapcsolót üzemi állapotba kell hoznunk.

Nyúljunk be ujjal a motorháztető-nyitó kar mögött található lukon, az ott található kerek kapcsológombot nyomjuk függőlegesen lefelé amíg az lent nem marad. Ezzel elérjük azt, hogy az üzemanyag ellátás visszatérjen a normális üzemre.

Balesetmentes közlekedést:                           AndrasM

 

v060123                                                              Szerkesztette:  ND