Vissza a kezdőlapra !              A Mondeoban ingyen van az áram?

                                  írta:   ND                       

Tél van. Egyik reggel rácsodálkoztam a szélvédőmre.

Azt már megszoktam, hogy a gyerekek pár hógolyónyi havat összeszednek a motorháztetőről, de az a hiány, ott fent a tükörnél. Nos ez elgondolkoztatott.

Mi lehet az oka? Mi az a fűtőtest, ami megolvasztotta a deret? Kicsit lassan jöttem rá, pedig csak egy elektromos kütyű volt azon a tájékon. A parkolás támogató rendszer kijelzője!!! Nem gondoltam volna, hogy ilyen hőkibocsátó, illetve energiazabáló, pedig csak egy pici aranyos dobozka.

Átkötöttem a fix 12V-ról egy a gyújtáskapcsoló utáni feszültségpontra. Ennek legkönnyebb kivitelezése számomra a rádió táplálási drótjának megcsapolása volt.

Mi a tanulság ebben a kis történetben?                                           A szemlélet módosítás.

 

 

 

 

v091008

 

Nagyon sok minden elektromos kütyű kerül bele a kocsiba az idő haladtával. De ezek tényleg csak akkor fogyasztanak, amikor hasznosak?

A felesleges fogyasztás képzeletbeli érméjének másik oldalán a tűzokozási lehetőséget találjuk. Elláttad megfelelő olvadó biztosítékkal? A drótok nem feszülnek, nem lógnak, nem dörzsölődnek? Mennyire melegszik fel a kocsinak az a része, ahol a drótok, a csatlakozások, a kütyűk vannak? Ezek mindegyike lehetséges rövidzár, amelyek közül több akár egy gépjármű tűz okozójává is válhat.

Ha átgondolod, a beszereléseidet az még nem kerül semmibe. De ha a HiFi-d leszívja az aksid és nem tudsz odaérni, ahová fontos lenne, akkor talán már máshogy látod ennek a kis jelnek a jelentőségét, amit a dérbe vágott a tolatóradar nekem. Okos ember más kárán tanul, légy most Te az okos :-)

Üdv ND