Vissza a kezdőlapra !                Világítás magasságát állító motor

                                  írta:   Peti                             

Az egyik nehezen hozzáférhető, de relatíve gyakran felkeresendő hely Mondeoinkon, a lámpa, és annak belső "lelki"világa. Ennek szétszereléséről, pontosabban a lámpa magasság állítóról, írnék pár sort. Mivel ha bent van a helyén a lámpa, akkor ennek működési mechanikája nem igazánlátható.

A lámpa magasság állító, egy motorból, és egy emelőpálcából áll,semmilyen csavarrögzítés nem tartja a helyén csak egy bajonett zár. Miután levettük a lámpa hátsó fedelét, húzzuk le az elektromos csatlakozót a végéről, és egyszerűen, de azért eléggé határozottan fordítsuk el, hogy a motor vízszintes helyzetből felfelé mutasson.

Ezután már csak vékony, de annál erősebb ujjra, és merészségre van szükség, az emelőpálca kiakasztásához. Nekem úgy sikerült, hogy feszítettem a motort előrefelé, és közben egyik ujjammal benyúltam oda ahol a pálca be van pattintva és toltam kifelé az irányjelző irányába. Olyan hanggal, mintha tört volna, kiugrott a pálca a helyéről. Szóval csak elsőre félelmetes.

 

 
 

Itt szeretném megjegyezni, hogy ha hideg az idő, akkor célszerú legalább a tompított és a fényszóró egyszerre történő pár perces használatával átmelegíteni a lámpatestet, a ridegtörés elkerülése végett.

Remélem hasznos lesz ez a pár sor. Sok sikert és kevés kézleverést a művelethez.

 

                                              Üdv           Peti

          v091017                              Szerkesztette: ND