Vissza a kezdőlapra !        A krokodil emelő kiegészítője

                                  írta:   AndrásM                   

v060116                   Szerkesztette:  ND

 

A mai rohanó világban felmerül a kényelmes, gyors kocsi emelés igénye. Ugyanakkor a műszaki cikkek árának csökkenésével már mindenkinek elérhetővé válhat egy egyszerű krokodilemelő. Ezzel az eszközzel gyorsan, kényelmesen emelhetjük járgányunkat.

Egy apró probléma van csak. A krokodilemelő nem illeszkedik a Mondeo-nk emelési pontjához. A jobb illeszkedés és a kocsi védelme érdekében készítettem a képeken látható fakockát.

A fa könnyen beszerezhető és megmunkálható, nem sérti meg a fényezést és a képeken látható méretben elkészítve elegendő a nyomószilárdsága ahhoz, hogy felemeljük vele a kocsit. Persze ez a változat nem az első. Az előzők rendre eltörtek, szétestek.

Egyszerű építkezéseknél használatos fenyő az anyaga. Keményfát amúgy sem könnyű szerezni és ez is elegendő. Az elkészítését nem részletezem, eléggé egyszerű az alakja, aki vállalkozik ilyennek a készítésére, annak nem is kell lépésről lépésre leírnom.

A nút a lényege. Ennek a nútnak kell illeszkednie kényelmesen a kocsi küszöbéhez. Ami még fontos; az emelő kerek karját a használatban úgy helyezzük el, hogy a nút előtti részre is kerüljön terhelés a fakockán. (Na ezt jól megaszontam.) Hogy mire is gondolok pontosan az jól látható az első képen.

Az emelő nyomokat, sérüléseket fog okozni a fakockán. Ettől ne ijedjünk meg, ez csak az első alkalomkor lesz. Ezzel kijelöljük azt a helyet, amit az emelő elfoglal a kockán, ezt a helyet fogjuk aztán a későbbi emelésekkor is használni. Ez azért fontos, mert az első emelésnél nagyon gondosan kell a kockát az emelőre helyeznünk.

Kellemes barkácsolást:                           AndrasM