Vissza a kezdőlapra !        Motorház tartó teleszkóp

                                     írta:   Fusim                       

v060123                             Szerkesztette:  ND

 

Főleg angol oldalakon találkoztam a gázos teleszkópokkal. Az itthoni tuning boltban 2-4 hét szállítási határidőre és elég borsos árban volt.  Ebay-en a „Haubenlifter Mondeo” szavakat beírva a keresőbe több helyről is beszerezhető a cucc. Célszerű PayPal fizetést támogató eladót választani – ez kb. ½ éve magyarok számára is elérhető – vásárlás előtt regisztrálni kell mind az ebay mind a paypal oldalakon. Praktikus letisztázni az eladóval, hogy hajlandó-e biztosított csomagban Magyarországra elküldeni az árút.

Túlesve a vásárlási procedúrán a beépítés már egyszerű lesz. Mindössze egy 10- es csillag-villás kulcsra lesz szükség. Nyissuk fel a géptetőt és támasszuk ki a gyári rúddal. Szereljük fel a lemezcsavar menetes végeket a teleszkópokra. A kifordító zsanér alsó csavarját húzzuk meg, a felső csavart vegyük ki, helyére csavarjuk be a metrikus menetes véget – ne tekerjük össze a teleszkóppal. Mérjük be a teleszkóp segítségével a sárvédőn, melyik csavarhelyre lehet beszerelni - vegyük ki a sárvédő csavarját. Tekerjük be a csavar helyére a teleszkópot, húzzuk meg közepes erővel. Emeljük meg a géptetőt és csavarjuk össze a zsanérba szerelt szemmel. Akasszuk ki a géptető kitámasztását és végezzük el a műveletet a másik oldalon. Csukjuk le a géptetőt, szükség esetén állítsunk utána a támasztó gombákkal.

A gázos teleszkópok beépítését követően a géptetőt enyhén emelni kell míg eljutunk a holtpontig, ahonnan könnyedén – szinte magától felnyílik. A kitámasztó rudat nem kell többet használni. Lecsukásnál a holtpontig húzva pár centire a zártól elengedve könnyedén záródik. Szép egyedi és nem kell kerülgetni a támasztó rudat szerelgetés közben.

Üdv:       Fusim