Vissza a kezdőlapra !        Világítós napellenző javítása

írta: Shadow                      

Vágjunk bele egyszerre a közepébe, no de ne a napellenzőébe ;-) Ha elromlik a napellenződ hátába épített lámpák, akkor először a képen látható keretet kell óvatosan kifeszegetned, ahhoz hogy az elektronikához hozzáférjél. Szétszedésnél vigyázzál a külső peremre és a tükörlapra (ami valójában fém). A hosszabb oldalak mentén van pattintva, ha azok szétjöttek akkor egy kis játékkal ki tudod billenteni a helyéről. A perem ami a napellenzőn van a kis ajtó körül az a szétszedésnél mindenképpen sérül egy kicsit, ez látszik a képeken. ;-(

 

 

Ha ezen túl jutottál, akkor a lenti képhez hasonlóan láthatod az izzókat két oldalt, eléggé speciálisak. A nyákot jobban szemügyre véve láthatod a barnás égésnyomot a tranzisztor lábai között (a panel jobb felső sarkában, az a három kivezetéses fekete valami az).

Az IC (sok lábú feketeség) egy "kvadrofon" schmitt trigger. Az MC14093-ból gondolom, hogy a BD kapcsoló üzemben működik, tehát az áramerősítésnek nincs különösebb szerepe.

A teljesítmény sem lehet túl magas, mert a tranzisztor nincs hűtve. Ha nem kapsz BD 238-at, akkor teljesen jó a helyére a BD 242.

BD 238 -> PNP tranzisztor Vce=-80V Ic=-2A Pc=25W Béta: 25-40   

BD 242 -> PNP tranzisztor Vce=-45V Ic=-3A Pc=40W Béta: 10-25A kis üveges valami a bal felső sarokban egy dióda, a sárga bizgentyűk azok a kondezátorok.

Hibaforrásként az ellenállások lehetnek még égettek. A felső sorban két 1 k ohmos van, majd felülről lefelé a jobb szélen 100 k, 26 k, 100 k ohmos ellenállások vannak.

 

 

Gyors hibajavítás, ha a tranzisztor két lábát rövidre zárod. Láthatod azt a darab drótot a panel bal felső sarkában. Persze utána vágd le rövidre.

 

Jó szerelgetést!                       Shadow

Kiegészítés

 

 

 

 

 

A fenti képpel bővíteném a témát. Ez egy 96-osból való panel, sajna itt a hiba lehetőség már több. Hiba kereséskor nézzük meg, hogy a tengelykapcsoló és a redőnykapcsoló jól működik-e? Vagyis a felső vezetékpáron tudunk-e mérni tápfeszültséget. Ha ez megvan, akkor a képen látható módon iktassuk ki a fényerőszabályozós elektronikát.

 

Próbálkoztam némi hibakereséssel, de idő és motiváció híján hamar abbahagytam. A fényerőszabályozhatósága nem hozott lázba, eddig is meg voltam nélküle. A kép felső szélén látható, hogy milyen külsérelmi nyomok mellett tudtam csak kiszedni a tükröt. Ezt bizonyos mértékig vissza lehet nyomkodni, de hát mindennek van ára. ;-(       -    ND

v070214     v070509                       szerkesztette: ND