Vissza a kezdőlapra !        Feszültség mérése a szivargyújtón

                                  írta:   ND                            

v060116

 

Bütyköltem egy feszültségmérőt, amit a szivargyújtóba csatlakoztatva indításkor használok. Később felváltáskor útban van már. Miután a generátor feszültség megjelenik a kijelzőn, onnét már nincs is rá szükség, eltehető a könyöklőbe ;-)

Annak idején be akartam építeni a műszerfalba, de nagyon macerás volt, inkább feladtam. Láthatod, hogy a műszer méréshatárváltó / üzemváltó tekerője hiányzik és a 20 V-os egyenfeszültséghez tartozó tárcsaállásnál fixen beforrasztottam. Elsőre pazarlásnak gondolhatod, de ennek az olcsó műszereknek ez a gyenge pontja. Mindenhol, jó minőségű érintkezésre lenne szükség a stabil működéshez és a kis mérési hibához. No ennél a tárcsás megoldásnál hidegben ez nem teljesül. A másik mellettem szóló érv, hogy 800 Ft alatt volt akcióban anno. Persze kidobtam belőle minden feleslegest, ami ehhez a funkcióhoz nem kellett.

Az itt mellékelt táblázatból láthatod, hogy a feszültség értékből milyen plussz információt tudunk kinyerni még, főként a töltöttséggel kapcsolatban. Továbbá fontos, hogy izzításkor mennyire megy le a feszültség. Indításkor, amikor csak tekeri és tekeri az indítómotor, mennyire esik le? Sőt a lényeg ez után jön. A feszültség visszatéréséből tudom, hogy mennyire halott az akkumulátor, vagy hogy mikor tér magához annyira, hogy újra lehessen vele köszörülni. Amíg nem tért magához az akkumulátor, addig felesleges az újabb próbálkozás. Az ide vonatkozó értékeket az akkus cikkben már leírtam, ott megtalálod.

                                                              ND