Vissza a kezd‹lapra !   

 

 

Kettös halálos baleset az M7-esen…

Túl közelröl láttuk …

Elgondolkodtunk a szerencsénkröl…

Kirándulásunk elözményei…

Milyen az optimális autó számunkra…

Milyen lehetöségeink vannak…

Keresgélésem 7 napjának története…

A Mondeo vásárlásának történései…

Epilógus…

Elsö félévi költségeink…

 

 

Mondeo

     vásárlásom

           története

 

 

Tölts magadnak egy korsó sört, mert hosszú lesz.

 

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

        Kettös halálos baleset az M7-esen

 

 

2003.08.09.-én szombaton este 19.00 óra körül kettös halállal végzödö közlekedési baleset történt az M7-es autópálya 38+400 km szelvényénél. Budapest felé tartott egy ezüst színü BMW 530  autó három személlyel. A jármü nagy sebessége okán a gépkocsi átszállt két sávot elválasztó szalagkorlátok felett, majd a Balaton felé haladó belsö forgalmi sávban a jobb oldalára borulva állt meg. A vezetö és utasai kirepültek az autóból – feltehetöen nem használták a biztonsági öveiket - és az elszenvedett sérüléseikbe a ketten a helyszínen belehaltak Jellemzö módon több rendörségi hír egymásnak ellentmondó nyilatkozatot adott ki, az újságok is inkább hírt csináltak belöle, mint, hogy a tényeket írták volna le. Egyik szerint mindhárman kirepültek, a kocsitól 30-50 méterre feküdtek, a másik szerint az egyik utas valószínüleg be volt kötve és súlyos karsérülésekkel szállították kórházba. Különös volt még, hogy elhallgatták a nemüket, korukat, monogramjukat a híradások. Vajon miért volt ilyen titokzatosság egy közúti baleset kapcsán? Mindössze egy késöbbi hírböl derült ki, hogy egy nö és egy férfi halt meg mindketten 39 évesek voltak.

 

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

         Túl közelröl láttuk

 

A középsö sávban 130-as tempóval hazafelé tartottunk, a belsö sáv üres volt. A nyitott ablakokon keresztül óriási zaj jött be. Egy BMW kerekei az ablakunk magasságában voltak és a levegöben megelözött minket. A motor terheletlenül padlógázzal ordított, mindez másfél méterröl. Nem volt idönk felfogni a történést, mint egy akciófilm. A levegöben a BMW elfordult az elválasztó korlátok felé. A túl oldali korláton ott kezdödött a fekete müanyag fényhatároló, amit szemböl kapott el. Ez lett a veszte, ha nincsen akkor négy kerékre esik le a szembe jövö sávba. A lefékezödött kocsi jobb hátsó kereke elakadt a korlátba és megpördítette a kocsit a hosszanti tengelye körül. Földet érés pillanatában kiszakadhatott az akku, ami a motor leállását okozhatta. A porfelhöböl csak a végzetes csend jött, mintegy ellensúlyozva az elöbbi hangzavart. Szerencsére nem jött senki szembe velük. BP felöl éppen jött egy rendörautó, látták amint átrepült. A forgalom, az útviszonyok, a látási körülmények túl tökéletesek voltak. Talán ezek csábították, hogy megmutassa mindenkinek….Nem volt joga hülyének lenni mások kárára, halált okozni !!!

 

Párom és fiam, mintha a moziba néztek volna egy akció filmet. Fiam kapásból tudta, hogy BMW, pedig csak a kerekeit látta, igaz közelröl. Lányom sokkot kapott. Több éves reflex alapján alsó kormányfogás, könyök betámasztás bordákhoz és figyeltem mik repkednek felém. Szerencsére csak kisebb alkatrészek és a fényelválasztó darabjai landoltak rajtunk. Az a pár másodperc nagyon hosszan, tisztán vésödött belénk. Kigurultam, leálltunk oldalra, lányomat megnyugtattam. Mindenki leállt, a két belsö sáv szabad volt. A következö hullámban érkezö autósok csak azt látták, hogy oldalt áll sok autó, az út tiszta. Az eleje lelassított 90-re, a vége már 130-al robogott el. Elvágtak mindenkit a segítségnyújtástól, nem lehetett átmenni. Mielött eluralkodott volna rajtam az esemény visszaültünk és elindultunk haza. Egyik barátom egyszer pörgött egypárat, sértetlenül megúszták, de sok idöt töltöttek el és volt ideje felfogni, mérlegelni az eseményeket. Három hétig nem mert vezetni, pedig már húsz éve van jogosítványa, 70-nel gurultak hazáig.                                                     

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

        Elgondolkodtunk a szerencsénkröl

 

Talán nem hangsúlyoztam ki eddig a mi szempontunkból a lényeget. Ha nem 180-nal repül, csak 160-nal, akkor a közelebbi szalagkorlátról visszacsapódik ránk és esélyünk sem lett volna a túlélésre. A Fiat Regatában hátul nincsenek biztonsági övek, elöl nincsenek légzsákok, a váz teherbírása sem a régi. Olyan érzés volt, mintha eddig csigaházba lettünk volna. Eddig bíztam a fizikában, a nehéz diesel motor tömegében, annak ütközési energia elnyelésében, de ha a BMW szendvicsként ránk borul, csak tölteléknek maradtunk volna ott. Most szerencsénk volt, csak a kocsi szenvedett pár karcolást. Azokat meg nem látni a többitöl. Szerencsénk lesz legközelebb is? Legalább az esélyt adjuk meg magunknak és a védöangyalainknak legközelebbre. Még egy év vizsga volt a kocsin, panaszom nem volt rá. Csak jövöre terveztem autó cserét. Igaz nem egy operába járó kocsi, de a vízpartra le tudom vinni vele a kenut, a hegyet megmássza velünk. Olcsó a fenntartása, nem lopják el, elvisz mindenhová. Meditálásunk végeredménye, áldoznunk kell a biztonságunkra, másik kocsit kell venni.

 

A képen egy hasonló Regatta kombi roncsa látható, egy Mercédesszel való találkozás után. A két tengely közötti táv egy méterrel lett kevesebb, az ülések egymásra torlódtak, a motor valahol ott van a két elsökerék között. Ez a baleset Édesanyám születésnapján történt, ekkor már megvolt a Mondink.

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

        Kirándulásunk elözményei

 

A FIAT-om már tíz éve szolgál minket, egy vízpumpa szétesés volt csak, amikor vontatni kellett. Diesel lévén, a téli hidegben makrancos volt néha. De miután megtanultam mivel lehet kiengesztelni, újabban már nem volt gond vele.

 

A világ legegyszerübb diesel motorja van benne, így a legkevesebb a hibaforrása is.  Igaz néhányszor ránk ijesztett. Nyári szabadság elött egy blokk hegesztés elengedett, ezért megmakacsolta magát a váltó. Elvittem kikúrálni és levitt ötünket rengeteg kemping cuccal és haza is hozott. Azon a szombaton egy Velence tavi kenu túra volt betervezve. A hajógyári szigeten felpakoltam a kenut, elindultam volna, amikor ledobta az új hátsó kipufogódobot. Elötte volt a Sziget fesztivál és a teherautók tönkretették az utakat. Befelé menetben egy gödörben megroppant a kipufogó csövem és az indításkor a nagy nyomás ledobta a régi és az új csö találkozásánál a csövet. Kenu le, kerítésdróttal csonk felkötözés, mester ember keresés Budapesten, szombat délelött! 70 km-t autóztam címröl - címre , míg találtam egy mestert, aki lelkiismeretesen meghegesztette. Evezéshez már késö, irány haza ebédelni, meleg volt, menjünk le egyet fürödni. Leértünk, jól éreztük magunkat. Mondhatnám, hogy a kocsink nem akart minket levinni, óvott minket, mintha tudott volna valamit….

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

         Milyen az optimális autó számunkra

 

Új autó szóba se jöhet. Ne csak az árra gondolj. Garázs nélkül a fövárosban gyorsan amortizálódik a karosszéria, hála segítökész embertársainknak. Az új autót jobban lopják. Életformát sem akartunk váltani, a gyerekekben is felmerült a kérdés nincs több vadkempingezés, evezés? Hogy mernénk otthagyni a semmibe két napra egy új kocsit? Másrészt egy nekünk megfelelö új autó 5 millió felett lenne, aminek az ellopása, egy esetleges karambol kész csöd lenne egy életre. Nekem használatra kell és nem arra, hogy a szomszéd mit gondol. Ráadásul minden használt kocsit rendbe kell tenni a vásárlás után, tartalékoljál rá legalább 200 eFt-t, hamar el fogod költeni ;-))

 

- biztonságos – két légzsák, hátul övek, ABS, nyolc tartó oszlop (133%)

- kombi beférjünk öten és a kemping holmik

- diesel – olcsóbb üzemanyag, elszoktam a benzin szagától, szeretem ha kalapál

- 2000 ccm alatt - adó és egyéb költségek miatt, ráérünk lassan menni, már öreguras a vezetési stílusom is

- csomagtartó a bicajoknak, vonóhorog a tervbe vett csónak utánfutóhoz

- komfort, klíma – legyünk igényesek (nem szeretem egyébként a klímát, fáj a vállam töle -VW Polo :-(

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

         Milyen lehetöségeink vannak

 

Irány az Internet, típusokat keresni, összehasonlítani öket, kompromisszumok keresése. Újságok átnézése, melyik típusból milyen évjárat és felszereltség van 1,5 millió környékén. Távol keleti csodákkal, Audival, Mercédesszel, stb nem is foglalkoztam. Régi vágyaim a Volvo  és a Volkswagen felé orientáltak, kissé „bogaras” voltam. Képbe került az Opel Omega (Astrákat nem szeretem) és a Mondeo. Érdekes módon egy hasonló felszereltségü VW-t és egy Mondeo-t összehasonlítva az utóbbi tünt legkedvezöbb vételnek, hasonló árért fiatalabbat adtak. Néztem a kintröl való behozatali lehetöségeket is. Jól hangzik, de aki nem ismeri a szabályzókat, az nagyot kockáztat.

 

Kering a köztudatban egy téveszme, hogy hazai tulajtól venni az a biztos. Gondolj bele, egy Holland áll neki buherálni a garázsba elöbb vagy egy honfitársunk. Ki teteti bele elöbb az olcsó utángyártott silány alkatrészt? Melyik kocsihoz nyúl nagyobb valószínüleg nem kellö felszereléssel és szakértelemmel bíró szerelö. Nehogy abba ringasd magad, hogy egy szakszervizben minden és mindenki a toppon van. Náluk azért cserélik a kocsit, mert cikki már öt év feletti autóval járni. Nálunk pedig, hogy másnál jöjjenek ki a kocsi betegségei. Azt már nem is mondom, hogy nem mindegy milyen utakon futja le a kilométereit a kocsi. Sajnos a hazai utakon megtett kilométerek duplán számíthatóak!

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

         Keresgélésem 7 napjának története

 

Vasárnap az igényeink felmérésével,  a helyes cél kitüzésével telt el. Ez a fázis a legfontosabb, hiába lenne most egy vadiúj Renault Tháliám, nem lennék vele elégedett, nem szolgálná ki az igényeimet. Ezzel nem azt mondom, hogy nem jó, csak azt, hogy nem nekem való.

Hétfö - Interneten autó paraméterek, fórumok, hirdetések nézése, elemzése, összegzése. Este a népligeti kereskedöhöz beestem zárás elött. Napi akció keretében volt egy 1994-es 1,9 TD VW, klíma nélkül, 100 ezer engedménnyel 1,5 millióért, egy év vizsgával.

Kedd - visszamentem megnézni a VW-t szép kombi, napfénytetö, bordó metál, chip tuning. Sajnos balekra vettek az eladók, igazuk volt. A digitális fotón kijön, hogy hol más az elsö ajtó fényezése. Valószínüleg egy jobb Hifi volt benne, amit kikaptak és egy gagyi kínai villogó csodát tettek bele helyette ( a csomagolása bent maradt a kocsiba). Mindezek ellenére tetszett, mondtam vigyük el egy számítógépes vizsgálatra és ha a „torka nem véres” megveszem.

Szerda - vidékre kellett mennem dolgozni, fél kilenckor menet közbe beugrottam, hogy intézem a vizsgálatot délutánra. Bejelentettem a kocsit a vizsgálatra (Dinamikus Car Test) . 11-kor hívtam a kereskedöt, hogy 13-ra ott vagyok és vihetjük a kocsit 14-re. Rendben mondták. Egyre ott voltam és közölték velem, hogy egy vidéki kereskedö kézpénzért elvitte egy órája. Megállt velem a világ egy pillanatra, becsapva éreztem magam, dühös voltam. Mutattak egy hasonló kocsit, ami sokkal rosszabbul nézet ki és drágább is volt. Hamar megértettem, hogy hálásnak kell lennem, mert végül is ezzel a hazugsággal megspóroltak 15 ezret nekem. A számítógép biztos kihozott volna valami olyat amit én itt nem vehettem volna észre, de annak a hibának az ismeretében én mondtam volna, hogy elállok a vásárlástól. Šk meg megjátszották volna a meglepödöttet, hogy ök nem is tudtak erröl. Okosodtam.

  

 

Csütörtök – Interneten infók gyüjtése, lopási statisztika, alkatrész árak, image megfizetése, stb. VW törölve a listáról. Szép Volvo kombikat láttam, csak a nagyobb ccm zavart. Keresgéltem, de most már nem voltam olyan lázas, lehiggadtam kissé.

Péntek – szokás szerint záráskor beestem egy kereskedöhöz, közelröl láttam egy kombi Mondi-t. 1,5 millió , 1995, 150 ezer km, 1,8 TD, klíma, egy év vizsga, egy légzsák, törött szélvédö (új indexek elöl, ami nem biztató).

A kereskedö mutatta, hogy ö is Mondeot hajt, jó választás stb. Gondoltam már közelebb vagyok a kocsimhoz. Beültetett a sajátjába, úgy ment mint a rakéta, belepréselt az ülésbe. Reméltem, hogy párszor már megcsinálta ezt a mutatványt és meg is tud majd állni. Hát bízza kissé elvette a kedvemet amikor azt mondta, hogy ez ugyan olyan autó mint a másik. Nem szóltam, hogy egy V6 és egy 90 pacis diesel között még én is látok némi különbséget.

Szombat – kirándulás ismerösökhöz vidékre, kocsi téma szögre akasztva

Vasárnap- életembe elöször kimentünk a Nagykörösi út végén lévö nagy autópiacra. Labirintus elvet követve jobb kézröl kezdjük a nézelödést. Elsö utcában semmi, a második elején ott egy Mondeo és egy Opel. Hamar kikötöttem a Mondeo mellett, megállapodtunk egy hétföi DCT vizsgálatban. Lehet, hogy rosszul tettem, de egy másik kocsit sem néztünk, meg, hazamentünk. A „szüz kéz” effektus bekövetkeztében bíztam. A következö fejezet a vásárlás történéséröl szól.  

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

        A Mondeo vásárlásának történései

 

Hétfön felhozta Debrecenböl a kereskedö a kocsit, amit Hollandiából hozott be. 1996-os MKI, elmondása szerint december 25-ei üzembehelyezésü volt (nagy jelentösége nem volt számomra) 1,8 TD, kombi, Ghia felszereltségü,1,58 millióért. Mindazt tudja, amit elvárásként megfogalmaztunk nem akart átverni, ez már alapja volt egy üzletnek. A poros kocsi nem úgy nézett ki mint egy eladásra szánt autó. A por gondosan takarta a jégverés és a köfelverödések nyomait. Mivel számomra nem az esztétika az elsödleges, hanem az üzemkészség, ezért szemet hunytam. Elvittük a kocsit a DCT vizsgálatra. Nem volt törve, egy kis festés volt hátul, motor, váltó korához képest rendben. Utólag jöttem rá, hogy az alacsonyabb kerék mérési hibát hozott be. A kilométeróra 80-t mutatott, a kocsi 74-el ment. A megvétel mellett döntöttem.

Kedd – papírok és pénz intézésével telt el részemröl az ország nyugati felén, míg a Debrecenben a kocsi vizsgázik

Szerda – augusztus 20.-a volt.  Mivel nem alkudoztam, a kereskedö a bevállalta, hogy a görgöket, a bordásszíjat kicseréli és még az olaj cserét is megcsinálja az árban.

 

Csütörtök – Átveszem a kocsit névre írtan, zöldkártyával, két éves vizsgával. Egy benzinkút parkolójában fizettem. Örültem, hogy vettem és féltem, hogy bevásároltam. Volt a kocsiban egy plusz immobilizer is aminek nincs meg a kódja. (Próbáltam kiderítetni, nem sikerült, kiszereltettem.)

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif

         Epilógus

 

 Szerencsém volt a kereskedövel és a kocsival is. Persze utána volt egy kis dilema, hogy mennyivel lehetett volna ezt olcsóbban megvenni, stb. Megérte, összességében jó áron vettem. Szerencsére a 2004-es behozatali rendelkezések hatására a behozott autók száma, ezzel a kínálat megnött és a kereslet meg pangott a nyár miatt. Erösen bízok a Mondimba, hisz megnézte kint egy ember, aki lefoglalta a kocsit, megnézte a kereskedö, aki keréken hazahozta és bízott benne, hogy nem bukik vele, volt egy DCT vizsgálat és egy KPM vizsga. Persze amikor megkaptam egy hónap múlva a hivataltól az értesítést, hogy hiába van a nevemre írva a kocsi, addig nem adják ki a törzskönyvet, amíg a külföldi körözési listán le nem ellenörzik, hogy nem lopott-e, Addig....

 

 Itt van egy érdekesség, ha a kocsi lopott, akkor elviszik tölem, én meg futhatok a pénzem után. Még gondolatnak is borzasztó. Ráadásul egy sort sem írtak arról, hogy ez nem egy kivételes eljárás, hanem ez a szokás. Szerencsére novemberben megkaptam, hogy rendben van. Elégedett vagyok, igényeinket kielégíti, pont rá volt szükségünk. Gina lett a neve, ami az elödjéböl következett. Az Fiat Regata típusú volt és szeszélyes, mint egy nö ezért Regina lett a neve. A RE elhagyásával lett meg az új név, ráadásul az autó felszereltsége Ghia kategóriájú, ami megerösíti a nevét. Írtam a kialakult „csiga ház” érzésünkröl, na most már teknös páncél véd minket ;-))  A teknös sem gyors, ez sem versenyautó, de biztonságos, mint a teknös házikója.

 pa3_6_1.gifpa3_6_1.gif HOME

         Elsö félévi költségeink

 

- két nyári gumi (36 eFt)

- kerékör csavarok (4 eFt)

- rádiókód kiolvasatása szervizben (5 eFt)

- kulcs felkódolása (2 eFt)

- 4 lemezfelni és 4 téligumi  (74 eFt)

- ablaktörlö lapátok (két garnitura 50 cm és 52 cm ;-(

- riasztó kiszerelése ( 5 eFt)

- apróságok (izzók, vadriasztó, vonororog sapka, stb -5 eFt)

 

- rádió antenna (lopják , 3 eFt)

- levegö és pollenszürö csere  (4 eFt)

- két fényszóró üveg (köfelverödések 12 eFt)

- tüzoltó palack (3 eFt)

- eü doboz, elak.háromszög, izzó klt  ( 5 eFt)

- alvázszám bemaratása üvegekbe (2 eFt)

- sebváltózár beszereltetése (40 eFt)

- füthetö üléshuzat ( 2 db 3 eFt)

 Copyright ND's Mondeo      

 v040712 (a hosszu ö és ü betük kényszerböl számüzve lettek)

 

 

     

Remélem tanulságos volt elolvasnod, természetesen sok-sok felmerült kérdés és probléma tárgyalása kimaradt most. Talán majd egyszer ...

                                               Üdvözlettel

                                                       ND