Vissza a kezdőlapra !       Mi a helyzet a gépjármű tűzzel?

 írta :  ND                       

Az autóban sok éghető anyag van, annak ellenére, hogy a tervezők sok gondot fordítanak erre. Az üzemanyag éghetőségéről nem kell sokat győzködni senkit sem. Egy belobbanó lángot megfékezni, lélekjelenlét és előzetes felkészülés kérdése. Megfelelő tűzoltó készülékkel, időben megkezdett oltással, még lehet esélyed megmenteni a kocsidat.

A képen látható "Bogárnál" a motortűz "egyszerűen" kezelhető, mert egy vizes pléd rádobásával elfolythatjuk a tűzet jó eséllyel. Illetve a nyilásokon be tudjuk jutatni az oltóanyagot.

Mi a helyzet a Mondeonkkal? Hát macerás a dolog. A legfontosabb, hogy sohase tépjük fel kiváncsiskodva a motorháztetőt füst esetén. Egyrészt van reális esélye annak, hogy a füst kiszorítja az égéshez szükséges oxigént és a tűz magától elalszik. Másrészt, ha hírtelen felnyitjuk, akkor magunk szabadítjuk rá a tűzre az azt tápláló oxigént, ekkor már esélytelenekké válunk a tűzzel szemben. Tehát résnyire nyitott motorháztető mellett a tűzfészekre koncentrálva fújjuk az oltóanyagot. Ne fújjuk ki az összeset, mert a tűz másodlagos feléledésre jó az esélyünk ;-(((

 

 

 

 

Személygépkocsiba kisebb készüléket rendszeresíthetünk, méretük miatt. A megfelelő rögzítés kulcsfontosságú kérdés. Egyrészt ellen kell állni egy erősebb fékezéskor, ütközéskor fellépő erőnek. Másrészt biztosítanunk kell, hogy a vezető ülésből lehajolva, egy kézzel oldható kötés után meg tudjuk kezdeni az oltást. Az optimális elhelyezés az első utas oldali ülés lábtér bal oldalán, vízszintes helyzetben. Másodlagos megoldás lehet a csomagtartóba való beépítés, de ott vegyük figyelembe, hogy a csomagok elmozdítása nélkül hozzáférjünk. Az ilyen kis méretű palackok, csak a kezdődő tűzek elfojtására alkalmasak, de adjuk meg magunknak az esélyt. Itt láthatsz két megoldást a lehetséges rögzítésre.

 

 

 

 

 A tűzoltó palackokon látható „A” betű a szilárd éghető anyag oltására, míg a „B” betű az éghető folyadékok olthatóságára utal.

 

 

 

Győzködhetnélek még a témában, de inkább a szakemberre bízom: Dallos Tamás: Autóink tűzvédelme, olvasd el és tegyél magadért valamit.

 

 

 

 De hogy érzékeltesem egy tűz valódiságát pár képet iderakok:

 

 A lenti képek a www.langlovag.hu -ról származnak. Nézd meg mi maradt belőle és csodálkozzál, amikor meglátod mi volt a csomagtartójában. Azért felrakok oda egy Ford képet is, amelyik eleje kissé elfolyt ;-(((

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gázos Audi volt, a környéken sok lakást kiszellőztetett egyszerre ;-))) Még időben kiugráltak, valami ilyen rémlik a hír kapcsán.

v050414