Vissza a kezdőlapra !         Egy kis OFF

Pár gondolat "A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök" - a 175/2003-as Kormány rendelet kapcsán.

A gáz spraynek a kocsiban való tartásával kapcsolatos jogi anomáliákat próbálták meg felszámolni többek között. Az előzményeket nem ismertetem. Aki hallott róla, annak a friss ismeret a fontos, aki még nem találkozott a kérdéssel eddig, annak pedig felesleges a múlttal foglalkoznia.

Röviden a lényeg. Birtokolni csak 20 gramm töltőanyagú gázspray-t szabad és rendezvényre sohase vidd magaddal! A 3-as paragrafusba beemelték, hogy a közterületen lévő magán gépkocsi belső terére is kiterjed a rendelet. Így az 5-ös paragrafus értelmében „dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve birtokolható”csak ott is.

Vagyis - zárt tároló eszköznek tekintve a következő tereket, - tarthatod a kesztyűtartóban, a középen lévő könyöklőben lévő CD tartóban, az anyós ülés alatti tároló fiókban vagy a hamutartóban. A bal lábnál, a kormány alatti vagy az ajtóban lévő nyitott tartóban csak tokban tarthatod.

Tilos a kocsiban továbbra is tárolni a következőket „dobócsillag, rúgóskés, ólmosbot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm feletti gázspray”. Persze a melléklet szerint hagyd otthon a 8 cm vágóél feletti szúró- vagy vágóeszközt, parittyát, csúzlit, nuncsakut, lőfegyverutánzatot is.

Kikerült a rendelet tiltó hatálya alól a gépjármű sebességmérő készülékét zavaró vagy jelző eszköz, a hangtompító és a lőfegyver éjszakai irányzéka, lézeres célzókészülék.

Megint sikerült egy nehezen megemészthető rendeletet kiizzadniuk magukból az illetékeseknek. Úgy csinálták, hogy jövőre is legyen majd egy kis munkájuk rajta. A "bészból" ütő és a fejszenyél kérdését sem rendezték.  

    v040404                                                           Üdv                 ND