Vissza a kezdőlapra !       Gépjárműtűz tesztelése Mondeo-n

írta:  ND                         

Mondeo Fan-ként egyik szemem sírt, a másik nevetett, amikor a TV-ben a szokásos kapcsolgatáskor megláttam egy Mondeo-t. Nyúltam is egyszerre a rögzítőért. Arról szólt a műsor, hogy egy kiválasztott elméletet, tévhitet a gyakorlatban tesztelnek. Esetünkben éppen a gépjármű tüzek valószínűségét vizsgálják. Kigyullad-e a kocsi, ha leesik 30 méteres szikláról? Sajna nagyon szétdarabolva adták és pár snittről lemaradtam, de azért sikerült összevágni belőle a lényeget. Magát a filmet, a forrást szolgáltatónak az egérrel való megsimogatása és némi kézimunka révén éred el. A békesség kedvéért választottam ezt a módot, hidd el megéri a fáradság. A képek forrása:

 

 

 

Szóval az angoloknál olyan jól megy, hogy három teszthez, három üzemképes Mondit törtek össze. Még le is festették őket egy semleges színre, ezzel is  erősítve a teszt komolyságát. Talán még a kerékjárati ívek rozsdásodását is kijavították a tesztre :-) Fáj az ember szíve ezekért a kocsikért, de hát a tudomány érdekébe áldozzák fel őket, így mégis lesz értelme a pályafutásuk befejezésének.

Éles tesztbe láthatjuk, hogy hogyan viselkedik a kedvencünk, ha 30 méterről ejtjük betonra. Szabadesést számolva, 2,47 másodpercet jelent és 24,26 m/s sebességet, ami  87,3 km/h-nak felel meg a becsapódáskor. Ügye bár az országúti 90-es sebesség korlátot jól megközelíti ez a teszt sebesség.

     
 

 

 

A fenti képeken megfigyelhető, hogy mi mindent ki tudnánk mi szedni egy gyorsított Minitali keretében. Még az első lökösök is elkelnének, az sem lenne akadály, hogy nem ködlámpásak. :-)

Szóval kitalálták a műsor készítői, hogy először járó motorral orra leejtik a Mondit. Mivel ez nem hozott eredményt, jobban mondva nem lett tűz, így a következőben lapjára ejtették le. A harmadik esetben már beraktak nyílt lángot is az utastérbe. A próbababák dohányoztak és mögöttük négy tepsiben volt égő faszén. Ezt a piknik formációt nem ajánlom kipróbálni :-)

A második esetben, amikor a tetejére esett, akkor berogyott a teteje, de, amikor csak átfordult rajta, akkor a 14 éves oszlopok még jól óvták az utasteret. Persze a kombisoknak itt előnyük van, mert nekik nyolc oszlopuk van. :-)

     
 
     

 

 

 

 

 
     
 
     

Elárulom a végét. Nem volt tűz. Szóval ilyen megbízható lenne a Mondeonk? Igen! Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a többi kocsi is ilyen, mert a tűz kialakulásának a feltételei hasonlóak. Tulajdonképpen ez a tényleges témája a filmnek, a Mondeo, csak a kísérleti eszköz benne. Bemutatják három kísérleten keresztül, hogy milyen  főbb esetek fordulnak elő ilyenkor. 

 

Első esetben a nyílt edényben lévő benzingőzt gyújtják be.

Második esetben a zárt térben történő robbanást mutatják.

Harmadik esetben pedig egy lezárt zacskóval szimulálják a zárt teret, amit először felrobbantanak, majd a keletkező benzinfelhőt robbantják be. Nézd meg a filmet, szinkronos.

 

  

     

Végül akiknek köszönhetjük a műsort:

 

Thank you very much!

 

v091105                    Szerkesztette: ND