Vissza a kezdőlapra !       Overland Challenge - with Mondeo

írta: ND                         

Hol volt, hol nem volt, az Úr 1993-as évének vége előtt öt nappal Londonból elindult egy autókaraván azzal a nagy tervvel, hogy átszelik Európát, a nagy Oroszországon keresztül vergődnek, átkelnek a Bering szoroson, majd Kanada érintésével New Yorkban fejezik be útjukat -  Richard Creasey vezetésével.

 

 

 

 

 

Az út elején volt némi szokásos kutya-macska játék az angolok és a franciák közt a Csalagúton való áthaladás kapcsán.

A francia építetők az egyik hazai autó márkának ígérték az elsőbbséget az átkelés kapcsán. Mivel nem egyeztették ezt a szigetlakókkal, azok felhúzták az orrukat, aztán suba alatt beelőzték a szomszédékat még a hivatalos megnyitó előtt.

Kis diesel targoncákkal áthúzták a kocsikat a francia kijárathoz, ott rendesen vámoltak és már mentek is dolgukra. De hogy ne feszítsék túl a húrt, a csapat egy francia tagja vezette ki az első „száraz” kerékkel átkelt Mondeo-t francia földre.

Az éppen akkor indult Párizs-Dakar Rally híreinek árnyékában nem tudtak elég nyilvánossághoz jutni, így csendesen szelték át Európát.

 

 

 

Itt a teljes konvoj az L1 nélkül, valahol az UNESCO párizsi központja előtt.

Ha még nem lenne teljesen világos, akkor a főhőseink, az akkor debütáló Ford Mondeokból álló trió, amit bemutatkozott a világnak. Mondjuk nem tudom, hogy egy ilyen útra miért nem kombival vágtak neki? ;-)

5 ajtós, négy kerék meghajtásos, 2 lityis motorokkal meghajtott hatchback-re esett a választásuk. Elvileg ezek standard szériák voltak, amiket svéd piacra gyártottak már.  Persze azért felturbózták az útra egy kicsit, kapott extra fűtést a mínusz 40 fok ellen, dupla akkumulátort, ültették a karosszériát, stb.

Az L1 FMC rendszámút bármikor megnézheted, ha éppen Észak-Írországban a Belfast melletti Ulster Népi és Közlekedési Múzeuma felé jársz. ;-) A két másik tesó, az L2 FMC és az L3 FMC további sorsáról nem szól a fáma.

 

 

A fenti képen Berlinben, az oldalsó képen pedig szorult helyzetben van a Mondi ;-).

A fotók valószínűleg Richard Blanshard művei, a közléshez ugyan hozzájárulását nem bírom, de nem hiszem, hogy érdekeit sérteném.

 

 

 

Párizs, Berlin, Varsó, Moszkva, aztán sok – sok kevésbé ismert városkán vezetett át az útjuk, megannyi kalanddal fűszerezve. Az út 15 hétig tartott, április 5.-én fejezték be New York-ban. Ha az angollal elboldogulsz, akkor érdemes elolvasni a teljes útleírást, kirajzolódik az út viszontagsága, az emberi kapcsolatok törékenysége és a Mondeo nagysága ;-)            http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A388172    - itt van az eredeti útleírás, talán sikerült felkeltenem kíváncsiságodat, valamint emléket állítanom ennek a nagy útnak.

 

 A kép önmagáért beszél.

 v070716                             Szerkesztette: ND