Vissza a kezdőlapra !       Mondeo zárak rakoncátlankodása

írta:  NZsolt                         

Ezeket az információkat NZsolt 2007 januárjában írta. Sajna a cikk kezdemény elfeküdt a fiókban, félbe maradt akkor valahogy, most megint előjött a hideg hatására többeknél ez a rejtélyes zár mizéria. A megoldást nem tudjuk még a problémára, de ez a pár gondolat és kép, hátha közelebb visz a felfedezéshez.

 

Sajnos azén Mondim is ajándékot szeretne így decemberben...

Már pár hete rakoncátlankodott a vezető oldali ajtóm zárja, néha nem akadt be ahelyére a kallantyú, amit a zárat felfogató csavarok meglazításával tudtam némileg orvosolni. Tegnap este aztán véglegesen nyitva maradt az ajtóm. Garázsba kellett menekíteni az autót. Ennek már fele sem tréfa. Ma világosban szétszedtük a zárat. A döglött zárszerkezet a képeken alul. Diagnózis: törött rugó ( az első képen jól látszik..) és valami törött műanyag pöcök. Nem tűnik javíthatónak a szegecselés miatt.

 

Talán tudok némi infóval szolgálni azoknak, akiknek nem megy a duplazár az autóján.

Balázs megküldte a donor zárat, ami duplazár nélküli Mondeo-ból származott. Lényegében csak a csatlakozó méretében különböznek kívülről. Az egyik 6, a másik 4 érintkezős. Illetve még azon nem volt zár végállás figyelő mikrokapcsoló (vagy a Balázsnál maradt a donor autóban. Ezért a régi elektronikámat szereltem rá és rápattintottam a zár végállást figyelő mikrokapcsolót.

Összeszerelésután a zár jó, autó zár, de nem duplazárral.

Röviden: szétszereléskoreltörhettem a mikrokapcsoló működtető "pöckét" mert nem volt zárás állása.

Szétszedtem,lefotóztam a végállás mikrokapcsolóját, vezetékét rövidre zártam így újra megy a duplazár.

Gyakorlatilag nem csak a mikrokapcsoló oldaláról lehet ez a hibaforrása, hanem ha zár nyelve picit is szorul, vagy kopott, akkor nem biztos a kontaktus.

Eredményes hibaelhárítást!      

           NZsolt

 

 

 

v100205                  Szerkesztette:   ND